Dit jaar bestaat biologische geitenhouderij De Oude Streek van Hanneke Kuppens 25 jaar en dat viert zij met een feestelijke open dag op haar bedrijf in Zevenhuizen, Groningen. Op 15 september reizen wij met alle medewerkers per trein af naar het hoge noorden om dat feestje mee te beleven. Helaas blijkt Jochem gestrand op het eiland Ameland, dus hij zal het moeten doen met de foto's.
Jos, Nelleke, Linde, Sheeteal en Anne-Wies op pad |
De
rondleiding
Bij aankomst
worden wij direct hartelijk ontvangen door Hanneke. Van alle kanten wordt zij
gefeliciteerd en wordt haar aandacht gevraagd maar zij neemt de tijd ons
persoonlijk rond te leiden en haar verhaal te vertellen. Hanneke was altijd al enthousiast over het boerenleven en werkte in haar vrije tijd vrijwillig mee in een boerenbedrijf bij haar in de buurt. Tot zij besloot dat zij hier eigenlijk wel haar werk van wilde maken. Zij bood aan bij die boer te blijven werken, maar dan tegen betaling. In het andere geval zou ze voor zichzelf gaan beginnen. Het gevolg was dat zij 21 geiten meekreeg en een vervallen boerderijtje in Groningen overnam. Enthousiast begon ze met het fokken van de geiten en het maken van kaas. Iets te enthousiast, want 61 geiten bleek haar iets te veel van het goede. Ze bracht het aantal terug naar 40. Hanneke vertelt: 'Met dit aantal is er een natuurlijke kringloop; de mest van de geiten maakt de 3 hectare grond vruchtbaar genoeg om het hele jaar door de geiten van hooi en gras te kunnen voorzien'. En 'natuurlijk' is een woord dat Hanneke hoog in haar vaandel heeft staan.
De stal
In de stal blijkt geen enkel geitje aanwezig.
Het is mooi weer, dus die staan allemaal lekker buiten in de wei. Naast gras eten de geiten voer van de eigen biologische boerderij aangevuld met door Hanneke zorgvuldig uitgezochte biologische brokken die vooral bestaan uit granen. De stal is doorgaans open en, zo vertelt Hanneke lachend, de geiten vluchten soms bij de eerste regendruppel al naar binnen.
Ze worden twee keer per dag gemolken en geven dan maximaal 3 liter melk per keer. De ruimte waar Hanneke de kaasjes maakt is klein maar efficiënt ingericht. Ze maakt uitsluitend rauwmelkse kaasjes dus hygiënisch werken is extra belangrijk. Begonnen met de Machedoux (een type camembert), volgden al snel Machère (een geitenkaasrolletje), Macendré (Machedoux in houtskoolas), Machemat (een romige type brie) en Machedoux sec (een droog en pittig kaasje).
Vandaag beleven we de primeur: Machetin, een geitenkaasje van het type crottin, en ook die is heerlijk! (Als ik die later bestel blijken de Machedoux zo gewild dat er geen melk meer over was voor dit nieuwe kaasje. Een luxeprobleem! )
Het genieten is nog niet voorbij
Ze worden twee keer per dag gemolken en geven dan maximaal 3 liter melk per keer. De ruimte waar Hanneke de kaasjes maakt is klein maar efficiënt ingericht. Ze maakt uitsluitend rauwmelkse kaasjes dus hygiënisch werken is extra belangrijk. Begonnen met de Machedoux (een type camembert), volgden al snel Machère (een geitenkaasrolletje), Macendré (Machedoux in houtskoolas), Machemat (een romige type brie) en Machedoux sec (een droog en pittig kaasje).
Vandaag beleven we de primeur: Machetin, een geitenkaasje van het type crottin, en ook die is heerlijk! (Als ik die later bestel blijken de Machedoux zo gewild dat er geen melk meer over was voor dit nieuwe kaasje. Een luxeprobleem! )
Een natuurlijk proces
Niet het
hele jaar maakt Hanneke haar kaasjes. Na de herfst laat ze de bok de geitjes
dekken en in januari en februari worden de eerste lammetjes geboren. Dat is
de periode dat er geen kaas wordt gemaakt. Ongeveer 2 lammetjes per geitje
worden geboren. Een paar lammetjes kan Hanneke houden, en heeft ze ook nodig
voor het voortbestaan van haar bedrijf, maar natuurlijk niet allemaal. Ze is
erg begaan met de dieren en vindt het erg dat ze de lammetjes die ze niet kan
houden weg moet doen. Hier in Nederland zijn wij wel gewend aan lamsvlees, maar
niet van geiten terwijl dat een delicatesse kan zijn! Maarten van Caulil (www.caulils.com) uit Amsterdam trok zich het
vernietigen van zo'n mooi product aan en begon het geitenvlees in maart te
verkopen. Zelf kochten wij ook een bokje bij hem en ik kan je verzekeren: het
vlees is heerlijk. Voor inspiratie betreffende de bereiding: http://bit.ly/18rnr9R
Lammert, het bokje |
Blij in de wei
We lopen
door naar buiten waar we eerst de jongere geiten aantreffen samen met het bokje
Lammert. Een stukje verder lopen de volwassen geiten. Daar is bok Abraham de
enige man in het gezelschap. We zien ook iets wat niet lijkt op een geit: koe
Lamberta mag haar laatste dagen vrolijk grazend slijten tussen haar vriendinnen
de geiten. Als Hanneke fluit komen alle geiten vrolijk aangehuppeld en laten
zich door ons graag aaien en knuffelen. Jos Moes en Bok Abraham zijn dikke vrienden! |
Hanneke vertelt vol liefde en passie over haar bijzondere vak. |
Na deze
rondleiding bedanken wij Hanneke hartelijk en wordt zij bestormd door andere
enthousiaste bezoekers. Er staan veel leuke kraampjes op het terrein. We werden
aan het begin al verwelkomd met een glaasje pure appelsap maar nu is het tijd
voor een glaasje Italiaanse wijn van Il Casale (www.Ilcasale.nl). Bij de kraam van De
Pasteibakkerij (www.depasteibakkerij.nl)
proeven wij de geweldige paté en rillette van Diny Schouten en de
voortreffelijke bloedworst met appel gebakken door haar zakelijke partner Floris
Brester. Collega Maarten van Caulil (die van de lammetjes, www.caulils.com) heeft heerlijke wijn
openstaan uit de Languedoc en presenteert die, samen met de pure Remekerkaas (www.remeker.nl) op een wel heel bijzondere kaasplank! Tot
slot kopen we nog wat eau de vie en calvados bij Martijn de Wal (www.pommedor.nl) en fruit bij www.puurnoordnederland.nl en reizen weer terug naar de Randstad. We
hebben weer veel gezien, geleerd en genoten vandaag!
Een erg leuk verslag. Zal toch gauw eens een kijkje komen nemen in jullie mooie verleidelijke zaak.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen