vrijdag 16 september 2011

CHEESE 2011 BRA
Op de eerste dag van ons studietripje naar Cheese 2011 in Bra bezoeken wij twee van onze top-leveranciers: Caseificio Dell' Alta Langa in Bosia en Beppino Occelli in Valcasotta. Onderweg vanuit ons prachtige hotel Castello di Santa Vittoria nabij Bra valt mij vooral het landschap op. Niet de alom aanwezige wijngaarden die ik ken uit de streek rond Barolo en Barbaresco, maar hier draait het leven vooral om.. hazelnoten. Overal bomen met hazelnoten. Er wordt een mooie pasta van gemaakt (nee, geen Nutella, de noten daarvoor schijnen uit Turkije tekomen), likeur en veel "dolci".
CASEIFICIO DELL' ALTA LANGA
Bij de Caseificio Dell Langa worden we welkom geheten door Marcel Suijkerbuijk, de Nederlandse importeur. Hij stelt ons voor aan een van de eigenaren van dit familiebedrijf.
We krijgen een interessante rondleiding. Je zou zeggen dat elke kaasmaker in principe dezelfde methoden hanteert, maar bij dit bedrijf viel vooral op het feit dat zij zelf eigen (uiteraard geheime) gistculteren kweken en ontwikkelen. Daardoor heeft elk kaasje, hoewel met als basis dezelfde melk en rijpingsmethode, toch ook een heel eigen karakter gekregen. Bovendien komt niet alle melk uit de streek waar wij ons nu bevinden maar de schapenmelk voornamelijk uit Roquefort en de geitenmelk uit....... ons eigen Nederland!


Het lekkerste kaasje van dit bedrijf is het in Nederland veel verkochte kaasje La Tur, een kaasje gemaakt van koe-, geiten- en schapenmelk. Maar na afloop van de rondleiding proefden wij nog veel meer mooie kaasjes! Dus uitbreiding wordt een feit!
ONVERWACHT MOOIE LUNCH
Na een onverwacht verrassend leuke lunch bij Ristorante Edelweiss langs de doorgaande weg met heerlijke salades en mooie verse pasta, vertrokken wij naar Valcasotto, het pittoreske dorpje waar Beppino Occelli zijn rijpingskelders heeft.
BEPPINO OCCELLI
De verschillende onderdelen van deze topkaasmaker liggen verspreid in de provincie Cuneo. De geiten lopen vrij en blij in de hoge bergen van Piemonte. Enkele jaren geleden heb ik dat al met eigen ogen mogen aanschouwen. En de verse geitenmelk onder de geit vandaan geproefd. Superlekker! De kazen worden vervolgens gemaakt in Farigliano, waarna ze voor rijping gebracht worden naarn Valcasotto. De Vallei van Casotto, het riviertje waarnaar het dorpje is genoemd.


De rijpingskelders daar zijn uniek: het water van het riviertje wordt gebruikt om de ruimtes op een natuurlijke manier te bevochtigen. De kazen krijgen zo elk hun eigen specifieke schimmels en daarmee hun unieke karakter. De testun kazen (testun = een verbastering van het woord stijfkop) liggen op vurenhouten planken te rijpen, naast o.a. Losa (de naam van het leisteen waarmee de daken in de bergdorpen bedekt zijn). Na de rijping op vurenhout worden de kazen naar een andere kelder verplaatst waar ze op verschillende houtsoorten opgelegd worden. Elk naar gelang het verlangde karakter van de kaas.
TESTUN AL...
De testun wordt na 6 maanden en de Cusie na ruim 1 jaar naar Farigliano getransporteerd en aldaar ingelegd in en omwikkeld met Barolodruiven, kastanjebladeren, hooi, en.... tabaksbladeren!
SPANNENDE DAG MORGEN!
Na een aperitief en kleine proeverij in de winkel van Occelli spreken wij af elkaar morgen op CHEESE2011 in Bra te ontmoeten voor een uitgebreide proeverij. We proeven dan de nieuwe kazen uit het assortiment en...... ontmoeten de markante kaasmaker Beppino Occelli. Wij zijn benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten