dinsdag 20 december 2011

HET KERSTMENU

WAT ETEN WE MET DE KERST?
Altijd weer lastig: wat eten we met kerst? En als je dan eindelijk je kerstmenu samengesteld hebt komt de volgende vraag: Wat drinken we erbij?
Ik kreeg de vraag om een wijnadvies te geven bij een wel heel bijzonder kerstmenu: het kerstmenu 2011 van de Volkskrant. Op http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/721-volkskrant-kerstmenu-2011.html is dat menu te vinden. Het is een kerstmenu van Loethe Olthuis (de middelste twee recepten) en van Onno Kleyn (start en finish). Het menu bestaat uit gerechten uit 4 landen: "een fantastisch pastagerechtje met vis uit Italië, een gedurfd knoflooksoepje met granaatappelpitten uit Spanje, varkenshaas met citroen en ei uit Griekenland en als finale een zoete cake met korianderstroop uit Portugal".
Kortom: voor mij een uitdaging om hier de wijnen bij te selecteren!

ITALIË
Pappardelle met kabeljauw, kastanjes en notenolie
Ik kies daarbij voor een wijn uit Veneto: “Scaia Bianca”. Deze wijn, gemaakt van de druiven Garganega en Chardonnay heeft, naast frisse zuren, ook een aangename bloemigheid en intens wit fruit. De smaak combineert perfect met het zoet van de kastanje en de hint van notenolie.

SPANJE
Gepofte knoflooksoep met granaatappel
Men zegt vaak dat soep geen wijn nodig heeft, maar persoonlijk vind ik dat altijd een beetje saai. De voorgaande wijn kan ook goed bij dit gerecht, maar om het Spaans
te houden kies ik voor een witte wijn uit de Spaanse streek Costers del Segre. De wijn, “Colors” van wijnhuis Cérvoles bestaat voornamelijk uit Macabeo, aangevuld met Chardonnay. Deze strogele, fluweelzachte wijn heeft veel rijp wit en tropisch fruit en is niet te zwaar.
GRIEKENLAND
Varkenshaas met citroen, oregano en ei-citroensaus
Hoewel ik zelf meer een liefhebber ben van rode wijn kies ik bij het hoofdgerecht toch weer voor wit.
En wel voor De Viognier van Domaine Gerovassiliou. Uit Griekenland uiteraard. Deze wijn is het paradepaardje van dit domaine. Heerlijk bloemig, een prachtige volle en krachtige smaak en afdronk en voldoende zuren om het gevecht met de citroen en ansjovis aan te gaan.
En als u toch voor rood wilt gaan: kies voor de AXIA rood van Alpha Estate. Deze wijn van Syrah en Xynomavro heeft veel kersenfruit maar ook voldoende frisheid en zuren en daardoor breed inzetbaar. Niet voor niets is deze wijn jarenlang de huiswijn van de Librije geweest!

PORTUGAL
Hemels spek met pruimen en koriander
Wat dinken we hier anders bij dan Moscatel de Sétubal (spreek uit: “stoebal”)! Dit is een versterkte wijn uit het zuiden van Portugal, van het schiereiland Sétubal. De 1991-er van het wijnhuis Bacahôa die ik adviseer heeft, naast prachtige tonen van krenten en rozijnen (perfect bij de amandel en pruimencompôte) zo een complex smaakpalet, dat hij zelfs de koriander eronder krijgt. Of beter nog: een heel mooie combinatie, dit stel!


Ik krijg er trek van, al die mooie smaken bij elkaar!
Fijne dagen en eet en drink smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten