dinsdag 26 november 2013

Bordeaux, Château Mouton Rothschild


Wijnstudiereis Bordeaux, november 2013
 
Château Mouton Rothschild
Premier Grand Cru Classé (sinds 1973), Pauillac
Op dit prestigieuze château worden we hartelijk ontvangen en bekijken eerst een korte film waarin de geschiedenis van het château wordt verteld. Na enkele wisselingen van eigenaren is het château sinds 1853 eigendom van de familie Rothschild. Tot hun ergernis werd het huis bij de classificatie in 1855 niet als Premier Grand Cru maar 'slechts' als Deuxième Cru opgenomen. Na jaren vechten lukte het in 1973 die classificatie te verlaten en door te stromen naar de top die Premier Grand Cru heet.

Staaltjes van techniek
Château Mouton Rothschild verbouwt 80% rode druiven, voornamelijk cabernet sauvignon. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 44 jaar. De druiven worden handgeplukt en zorgvuldig gesorteerd. Dat laatste niet alleen met de hand maar ook met een computer die de druiven die niet voldoen aan de gestelde kwaliteit wegblaast. In de nieuwe bovengrondse 'kelder'kijken we onze ogen uit. We zien een groot assortiment enorme vaten, voornamelijk van hout. Via een glazen strip is het mogelijk te zien wat er in het vat gebeurt. Via een computergestuurd railsysteem worden de vaten gevuld en overgestoken. Een computer ook blendt als een octopus de wijnen zoals de keldermeerster dat heeft besloten. Dat blenden gebeurt overigens  voor en na de vatrijping.
 


De ondergrondse kelder
Dit jaar was de oogst heel laat en moest en de druiven dus heel snel worden binnen gehaald. Dat gebeurde gedurende 10 dagen met niet minder dan 600 plukkers.
De oogst is nu klaar, de wijn zit in de houten vaten en in de ondergrondse kelders heerst volop bedrijvigheid. In een deel van de kelder is het heel warm om de malolactische gisting in gang te zetten. Dat is een proces waarbij het harde appelzuur omgezet wordt in het zachtere melkzuur.
In een ander deel wordt geklaard met verse eiwitten en wordt de wijn overgestoken naar een ander vat (racking of soutirage).  Het is leuk dat eens in het echt te zien gebeuren.http://youtu.be/cNT2Eab5Tck   en     http://youtu.be/nhjoc75N3vQ

Museum
Dat men bij Mouton Rothschild zich niet alleen richt op moderne techniek merken wij als we een kijkje mogen nemen bij de kunstcollectie. Prachtige tapijten, aardewerk en zilveren gebruiksvoorwerpen staan geëtaleerd. Al die voorwerpen hebben iets met wijn te maken en sommigen zijn wel heel erg waardevol. Helaas is fotograferen daar niet toegestaan.
Nieuw is de expositie van de etiketten van Mouton Rothschild en hun makers in een prachtige, lichte ruimte. Naast de originele kunstwerken zien wij de schetsen die tot de werken hebben geleid en andere wetenswaardigheden over de kunstenaar.

De proeverij
We proeven eerst twee wijnen die ook behoren tot het domein.
Château D'armailhac 2012, 5e Cru, een vatmonster van voornamelijk cabernet sauvignon en merlot, aangevuld met cabernet franc en wat petit verdot. Een wijn met veel, donker fruit, koffie. Nu 8 maanden op vat, dus halverwege het rijpingsproces.
Château Clerc Milon 2012, 5e Cru, een vatmonster van 60% cabernet sauvignon, 29% merot, 9% cabernet franc, 1% petit verdot en 1% carmenère. Ook deze wijn heeft nog even tijd nodig, maar belooft  al heel wat. Een complexe neus, donker fruit, drop.
Château Mouton Rothschild 2012, Premier Grand Cru,  een vatmonster van 90% cabernet sauvignon, 8% merlot en 2% cabernet franc. Deze wijn word opgevoed op uitsluitend nieuw hout.
De wijn is al verbazingwekkend gul, in de neus veel toast, caramel, koffie en komt bijna zwoel over.
Een prachtige wijn, geboren  in de wijngaard, geholpen in de kelders maar gevoed door de bodem, de diepe lagen 'gravels van de rivier'. Daar ligt de kracht van MOUTON.

  

En daar wil ik wel een kistje van J.
Maar nu eerst door naar Palmer. Ook leuk!

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten