Wijnstudiereis
Bordeaux, november 2013
Château Mouton RothschildPremier Grand Cru Classé (sinds 1973), Pauillac
Op dit prestigieuze château worden we hartelijk ontvangen en bekijken eerst een korte film waarin de geschiedenis van het château wordt verteld. Na enkele wisselingen van eigenaren is het château sinds 1853 eigendom van de familie Rothschild. Tot hun ergernis werd het huis bij de classificatie in 1855 niet als Premier Grand Cru maar 'slechts' als Deuxième Cru opgenomen. Na jaren vechten lukte het in 1973 die classificatie te verlaten en door te stromen naar de top die Premier Grand Cru heet.
Staaltjes van techniek
Château
Mouton Rothschild verbouwt 80% rode druiven, voornamelijk cabernet sauvignon. De
gemiddelde leeftijd van de stokken is 44 jaar. De druiven worden handgeplukt en
zorgvuldig gesorteerd. Dat laatste niet alleen met de hand maar ook met een computer
die de druiven die niet voldoen aan de gestelde kwaliteit wegblaast. In de
nieuwe bovengrondse 'kelder'kijken we onze ogen uit. We zien een groot
assortiment enorme vaten, voornamelijk van hout. Via een glazen strip is het
mogelijk te zien wat er in het vat gebeurt. Via een computergestuurd railsysteem
worden de vaten gevuld en overgestoken. Een computer ook blendt als een octopus
de wijnen zoals de keldermeerster dat heeft besloten. Dat blenden gebeurt
overigens voor en na de vatrijping.
De ondergrondse kelder
Dit jaar was
de oogst heel laat en moest en de druiven dus heel snel worden binnen gehaald. Dat gebeurde
gedurende 10 dagen met niet minder dan 600 plukkers.
De oogst is nu
klaar, de wijn zit in de houten vaten en in de ondergrondse kelders heerst
volop bedrijvigheid. In een deel van de kelder is het heel warm om de
malolactische gisting in gang te zetten. Dat is een proces waarbij het harde
appelzuur omgezet wordt in het zachtere melkzuur.
In een ander
deel wordt geklaard met verse eiwitten en wordt de wijn overgestoken naar een ander
vat (racking of soutirage). Het is leuk
dat eens in het echt te zien gebeuren.http://youtu.be/cNT2Eab5Tck en http://youtu.be/nhjoc75N3vQ
Museum
Dat men bij
Mouton Rothschild zich niet alleen richt op moderne techniek merken wij als we
een kijkje mogen nemen bij de kunstcollectie. Prachtige tapijten, aardewerk en
zilveren gebruiksvoorwerpen staan geëtaleerd. Al die voorwerpen hebben iets met
wijn te maken en sommigen zijn wel heel erg waardevol. Helaas is fotograferen
daar niet toegestaan.
Nieuw is de
expositie van de etiketten van Mouton Rothschild en hun makers in een
prachtige, lichte ruimte. Naast de originele kunstwerken zien wij de schetsen
die tot de werken hebben geleid en andere wetenswaardigheden over de
kunstenaar.
De proeverij
We proeven
eerst twee wijnen die ook behoren tot het domein.
Château D'armailhac 2012, 5e Cru, een vatmonster van voornamelijk cabernet
sauvignon en merlot, aangevuld met cabernet
franc en wat petit verdot. Een wijn met veel, donker fruit, koffie. Nu 8
maanden op vat, dus halverwege het rijpingsproces.
Château Clerc Milon 2012, 5e Cru, een vatmonster van 60% cabernet sauvignon,
29% merot, 9% cabernet franc, 1% petit verdot en 1% carmenère. Ook deze wijn
heeft nog even tijd nodig, maar belooft al heel wat. Een complexe neus, donker fruit,
drop.
Château Mouton Rothschild 2012, Premier Grand Cru, een vatmonster van 90% cabernet sauvignon, 8%
merlot en 2% cabernet franc. Deze wijn word opgevoed op uitsluitend nieuw hout.
De wijn is
al verbazingwekkend gul, in de neus veel toast, caramel, koffie en komt bijna
zwoel over.
Een
prachtige wijn, geboren in de wijngaard,
geholpen in de kelders maar gevoed door de bodem, de diepe lagen 'gravels van
de rivier'. Daar ligt de kracht van MOUTON.
En daar wil
ik wel een kistje van J.
Maar nu eerst door naar Palmer. Ook leuk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten