Cava is de bekendste mousserde wijn uit Spanje en wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle, wat wil zeggen dat de 2e gisting vindt plaats in de fles. De druiven zijn voornamelijk xarel.lo, macabeu en parellada met daarnaast nog wat andere druivensoorten als chardonnay, garnacha, trepat etc. De minimumrijping die de wet voorschrijft is 9 maanden. Rijpt een cava 18 maanden dan mag hij Reserva heten, bij 24 maanden een Gran Reserva. Tip: ook aan de kleur van de sticker op de afsluiting van de cava kun je de leeftijd zien. Op de "gewone" zit een witte sticker, op de Reserva een groene en op de Gran Reserva een zwarte.
Het belang van terroir
Cava word
voornamelijk geproduceerd in de Penedès,
gelegen in het noord-oostelijke Catalonië. Maar inmiddels ook in andere delen van het
land waaronder Rioja en zelfs het hete Extremadura mag de DO Cava in
verschillende gemeentes worden gebruikt. Het mag duidelijk zijn dat er daardoor
veel verschillen zijn in stijl en kwaliteit. Wat vinden de producenten in Penedès daarvan? Met een aantal
leden van mijn proefclub Le Tire Bouchon ga ik op onderzoek uit en bezoek achtereenvolgens
de huizen Raventós i Blanc, Agustí Torelló Mata en Sumarocca, waarvan binnenkort
de verslagen op deze blog.
Wordt vervolgd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten