zondag 22 mei 2011

Wijnmaker Strandveld Vineyards bezoekt Nederland
Conrad Vlok, wijnmaker van Strandveld Vineyards te Elim, Zuid-Afrika, bracht op zijn tour door Europa samen met Marc Vos, onze contactpersoon bij Kwast Wijnkopers, een bezoek aan onze winkel in Den Haag.

Deze innemende wijnmaker vertelde dat hij het geweldig vond zijn afnemers in Nederland te bezoeken, maar had wel wat aan te merken op de plaats waar hij verbleef: hartje Rotterdam. Vanuit zijn raam uitkijkend op metro, station, flats: overal steen. En niet de “steen” die Zuid-Afrika beroemd heeft gemaakt: Cenin Blanc! Als je bedenkt hoe Elim eruit ziet en hoe hij daar woont en leeft is dat goed te begrijpen.
Hoe het allemaal begon
Elim, gelegen in Cape Agulhas, in het wijndistrict Overberg, is het meest zuidelijke wijngebied van Zuid-Afrika. Het ligt aan de kust, vlakbij Hermanus, op de grens waar de Atlantische - en Indische Oceaan samenkomen. De sterke wind uit zee en de in het noorden gelegen bergen hebben veel invloed op het klimaat van deze weinig vruchtbare, uitgestrekte vlaktes. Hoewel begin 19e eeuw missionarissen al druivenstokken plantten voor hun miswijn is er hier pas veel later serieus aan wijn maken gedacht. Eind jaren negentig besloot een groep enthousiaste vrienden en wijnliefhebbers op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor een eigen wijnbedrijf. Strandveld Vineyards ging het project heten. Ze lieten zich bij de keuze voor een stuk land inspireren door de vele gedetailleerde kaarten van de kuststrook van Zuid-Afrika zoals die door de Portugese ontdekkingsreizigers in de vijftiende eeuw waren opgetekend. Elim “=place of god”werd het!
Het terroir
Conrad legt uit dat hij voor elk terroir in dit gebied de meest geschikte druivenstokken uitzoekt. En met succes, zo proefden wij later. Omdat het hier het zeer koele, Atlantische klimaat betreft is de meest aangeplante druif Sauvignon Blanc, op korte afstand gevolgd door Pinot Noir en (hoewel minder voor de hand liggend in dit koele klimaat) Shiraz. De bodem is divers, maar bestaat voornamelijk uit een rode soort zandsteen (hier genoemd “koffieklip”) en fijngelaagde klein- en mineraalrijke grond.
De biodiversiteit in Elim is groot. Daarvan zijn ook de medewerkers van Strandveld Vineyards zich goed bewust. Samen met enkele buurbedrijven riepen zij een strenge organisatie in het leven die zich hard maakt voor bescherming en behoud van de regionale flora en fauna.

Daarmee schaart Strandveld Vineyards zich onder de weinige wijnbedrijven die vasthouden aan een milieuvriendelijke bedrijfsvoering en gelijktijdig bewijzen dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit van de wijnen.
En dan de wijnen, te beginnen met wit
Als eerste proeven wij de “Sauvignon Blanc “First Sighting”, waarvan de naam refereert aan het feit dat in 1488 hier de Portugese ontdekkingsreiziger Bartholomeus Diaz “Cape Point”zag, het meest zuidelijke punt van Afrika. De wijn is een feestje. Evenals het commentaar van de maker ervan Conrad Vlok. De druiven worden in verschillende stadia van rijpheid gepluk, direct geperst en op lage temperatuur vergist tot een heerlijk frisse wijn die met een klein percentage (gem. 3%) Sémillon wordt geassembleerd. Kruisbessen, grapefruit en een lekkere kruidigheid met een fris pepertje. Verrukkelijk als aperitief. Maar de ogen van Conrad beginnen te schitteren als er over zijn wijnen wordt gesproken. Hij legt enthousiast uit dat je van zijn “First Sighting” wijnen vooral geniet als je een oestertje kraakt of een stukje kabeljauw “braait”.

De combinatie met dat oestertje hebben wij later in de week bij collega Odile Hemmen in Rotterdam kunnen proeven. Conrad had niets teveel gezegd: top!
De druiven voor de “Strandveld Vineyards Elim Sauvignon Blanc”, die wij vervolgens proeven, komen van de meest zuidelijkste percelen. De wijngaarden hebben hier meer beschutting van het “fynbos”. Na een 4-tal maanden op lie wordt deze wijn gebotteld. De wijn die bestaat uit 100% Sauvignon Blanc is romig, mondvullend en mineralig. Meesterlijke wijn die moeiteloos combineert met diverse visgerechten (had er graag een kreeftje bij gehad…) en geitenkazen.
Conrad nam een wijn mee die eigenlijk overal zo’n beetje is uitverkocht: “Strandveld Adamastor”. Eveneens uit de meest zuidelijke wijngaarden maar gemaakt van Sémillon van oudere stokken die gefermenteerd en gerijpt is op grote houten vaten aangevuld met Sauvignon Blanc vergist op RVS. Deze wijn heeft in 2009 vijf sterren gekregen in de Platter’Wine Guide!
De rode wijnen verbazen
Als een terroir zo uitermate geschikt is voor Sauvignon Blanc verbaas je je erover dat hier ook zulke mooie rode wijnen gemaakt worden. De “First Sighting Pinot Noir” is een elegante, complexe wijn met verfijnde indrukken van rood fruit, kersen, en lichte roostertonen. De wijn heeft lekker rijpe tannines en een volle, lange finale. Kortom: een heerlijke wijn om op ieder moment van te genieten, eventueel licht gekoeld.
De druiven voor de “First Sighting Shiraz” fermenteren deels d.m.v. gistculturen uit de Franse Rhône.
Voor assemblage met een klein deel Viognier rijpt de Shiraz 12 maanden op eiken. Dit resulteert in een volkrachtige, maar toch sappige rode wijn met aroma’s van rijp rood fruit en verleidelijke hout- en mokkatonen. Heerlijk bij gegrild vlees en harde kazen!
Wij nemen afscheid van de innemende wijnmaker Conrad Vlok en, aangestoken door zijn enthousiasme, nemen wij ons voor op zeer korte termijn een mooie proeverij te organiseren met zijn wijnen en……… kaasjes & oesters! Volg ons op twitter en mis dit niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten