dinsdag 14 juni 2011

Vitello Tonnato
Tijdens het regenachtige pinksterweekend weer eens heerlijk genoten van het Milanese gerecht Vitello Tonnato. Een betere manier om in een zonnige stemming te komen is er niet!
Bereidingswijzen
Als je de recepten erop naslaat zijn de bereidingswijzen legio. Veelal wordt het vlees lang op lage temperatuur gegaard in water of bouillon. Wij kozen er dit keer voor het vlees langzaam te garen in de oven. Deze manier van garen leerden wij van Alain Alders, meester-kok van restaurant De Vrienden van Jacob. Hij begeleide ons bij het bereiden van een maaltijd voor 20 personen tijdens onze olijvenpluk in de buurt van Rome.
Tonnato
Voor de saus gebruiken wij altijd flink wat ansjovisjes en tonijn. Het liefst vers. Verbaasd waren wij dus wel dat Alain ons juist adviseerde deze visjes deels uit blik te gebruiken. Maar als basis natuurlijk home-made mayonaise.
Wat drinken we daarbij
Wij kozen dit keer voor een wijn uit Sicilië: “Gurgo”, een licht aromatische witte wijn gemaakt van de Grillo druif. Die deed het prima met dit gerecht. Te denken valt een volgende keer aan Langhe Arneis uit Piëmonte of, om het echt feestelijk te maken: Gaja Rossj-Bass: een prachtige witte wijn van voornamelijk Chardonnay met een klein deel Sauvignon Blanc en 6-7 maanden gerijpt op deels nieuw eiken.
Denk dat ik dat feestje snel eens laat plaatsvinden :-)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten