maandag 7 november 2011

Bourgogne deel 1: de reis

DE REIS
Donderdag 3 november vertrekken we,14 leden van de Haagse afdeling van het Nederlands Wijngilde, genaamd "Tire Bouchon", na enig oponthoud (het huren van de busjes kostte meer tijd dan verwacht en in een van de busjes speelde zich een bijna-drama af met zakmessen in sigarettenaanstekers en bijbehorende steekvlammen, dit alles als doel de TomTom aan de praat te krijgen…) richting Beaune waar wij rond de klok van vijven aankomen. Tot 19.30 hebben wij tijd om onszelf te verpozen en ons lichaam weer een beetje te resetten na het langdurig in de auto zitten.
Door ons is in dat geval aan te bevelen een korte, doch stevige wandeling door Beaune die vooral niet al te lang moet duren (met name in verband met de heftige regenval), want een glas de Crémant de Bourgogne wil dan ook wel eens helpen. En inderdaad, dat helpt. We zijn inmiddels een beetje relaxed en zien een leuke wijnbar naast ons hotel: "Maison des Colombier”’ een heel hippe bar waar we lekker wegzakken in de ruime banken met een heerlijk glas Meursault 2008 1er Cru Charmes van Moret Nominé. Daarbij een lekker rijp stukje Epoisses. We zijn er weer: de Bourgogne!
HET DINER
Het diner genieten we in Restaurant “Caveau des Arches” in Beaune met als aperitief natuurlijk een “Kir Bourguignon à l’Aligoté". Lekker of niet we zijn er weer: de Bourgogne! En dat voelt weer heerlijk!
Het menu bestaat voornamelijk uit vis, wat ik persoonlijk een beetje jammer vind als je hier verkeert. Escargots heb ik in deze omgeving niet lekkerder gegeten! Maar elk nadeel heeft zijn voordeel! Mijn persoonlijke voorkeur neigt meer naar witte dan rode Bourgognes, dus…: we genieten!
Bij het eerste gerecht, lauwwarm op plakjes gekookte aardappel geserveerde gerookte zalm, wordt een Bourgogne Chardonnay van Dm. Sylvain Dussons 2009 geschonken.
Aanvankelijk komt de wijn wat hard over, maar hij combineert prima met het gerecht, met name door de frisheid en hint van citroen in de saus op basis van crème fraîche.
RISOTTO: THE BATTLE!
Bij de risotto met langoustine en st. Jacobsschelpen drinken we een Rully blanc "Charton Montmonin" van Domaine Jean,wederom een 2009.
Dat jaar blijkt overigens gedurende de gehele reis keer op keer perfect te zijn voor wit. We zijn het eens over de combinatie: de Rully is meestal een wat rondere wijn die in dit geval aardige houttonen heeft die prima passen bij de romige risotto. En dan begint het: de discussie over risotto. De een weet een nog beter recept voor risotto dan de ander. Met bietjes, met pompoen.... dit gaat een staartje krijgen: de Risotto-Battle is een feit. Wordt vervolgd.
We vervolgen de maaltijd met een Pernand Vergelesses Blanc 2009 van Maison Campy. Deze wijn drinken we bij een stukje op de huid gebakken zeebaars geserveerd op al dente gekookte groene asperges en wat citroenboter. Deze wijn heeft wat meer hout dan de Rully. De wijn komt wat ziltig over en past, mede ook door het houtgebruik, goed bij de zeebaars.
EN DAN.... DE KAAS!
Dan volgt natuurlijk het kaasplankje. We hebben de keuze uit diverse kazen uir de Bourgogne naast een drietal geitenkaasjes uit de Loire. Dat laatste was onze Canadese sommelier overigens niet bekend.
Bij de kaas wordt een rode wijn geschonken: Givry 1er Cru Grande Berge 2009. Hoewel wij Nederlanders over het algemeen van mening zijn dat rood met kaas niet kan is dit een prima combinatie. De wijn is licht en heeft heel weinig tannines, dus lekker fris bij de over het algemeen pikante kazen die ik op mijn bordje heb: een rijpe Epoisses, Cîteau maar ook bij de mildere L'Amour d'un Nuit.
Tot slot genieten we van crèpes á l'orange waarna ons door de organisatie, ivm hun verjaardagen, een Crémant de Bourgogne van Parigot wordt aangeboden.
De toon is gezet: dit gaat een mooie reis worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten