zondag 27 november 2011

Witte de With

Rotterdam wordt steeds leuker!
Rotterdam "center" en "downtown" worden steeds leuker! Na vorige week op een zeer positieve kennis te hebben gemaakt met restaurant Antichic (twitter: @antichic_ ,zie een eerder verslag op deze blog),
vernemen wij via twitter dat bij het nieuwe grand café NRC in de bij ons om de hoek gelegen Witte de Withstraat vandaag het trio Eddy Nielson op treedt. "Lekker warme jazz terwijl het guur is buiten" klinkt lekker dus: reden om eens een kijkje te gaan nemen. En een glaasje, want de wijnen zijn allemaal van collega Odile Hemmen aan de Nieuwe Binnenweg (twitter: @odilehemmen.nl).
Als wij binnenkomen is de zaak helemaal vol. Gelukkig is er nog een tafeltje vrij direct naast het trio, maar ongelukkigerwijs besluit het trio dat het tijd is voor een pauze. Wij drinken een glas rode Rioja.
Lekker warmbloedig glas op deze herfstachtige zondagmiddag. Ik kijk om mij heen. Een aparte gelegenheid, het NRCafe (twitter: @nrcafe). Gezinnen met baby's en jonge kinderen. Speentjes, lollies, lach-eens-naar-papa-voor-de-foto, naast jonge stelletjes die elkaar kennelijk net ontmoet hebben, vrienden die met elkaar afspreken en lekker van een kop thee of chocolademelk met slagroom genieten. Oudere jongeren die graag van een mooi glas wijn genieten. En jongere ouderen. Leuk, die diversiteit! Nadat het trio zijn optreden vervolgt met "Summertime" gaan wij een deurtje verder. Want de Witte de With heeft er nog een nieuwe zaak bij. En wij zijn benieuwd.
Het Eigendom
Een paar panden verder heeft een drietal weken geleden wijnbar "Het Eigendom" zijn deuren geopend. Wij komen binnen in een zeer sfeervolle entourage en sfeer.
Beetje jammer dat wij zelf onze plek naar de bar of tafel moeten zoeken en er geen kapstok blijkt te zijn voor onze jassen. Maar dat maakt de wijnkaart meer dan goed. Een groot en uitgelezen assortiment wijnen is per glas te verkrijgen. Ik herken aan de wijnen de importeurs en naar mijn bescheiden mening heeft Het Eigendom hiermee een zeer goede keuze gedaan. Prachtig assortiment! Wij kiezen voor een glas wit: Dom. Jacques Girardin "Les Terrasses de Bievaux" 2008, Santenay. Per glas € 7,40, per fles € 37,00.
Alleszins redelijke prijzen voor deze volle, ronde, maar toch lekker mineralige wijn waarvan wij genieten met een goed samengesteld vleesplankje en Siciliaanse groene olijven. De amandelen die daarbij op de kaart worden aangeboden zijn niet voorradig, dus biedt Youri, de zeer aimabele en kundige sommelier, de olijven aan van het huis. Een mooie geste.
Mijn oog valt op het mooie plankje onder de chorizo, salami, bresaola, lomo en iberiocoham . Tijdens mijn bezoek aan Andalucia enige tijd geleden (zie blogs hiervoor) had ik deze prachtige houtsoort al ontwaard: olijfbomenhout, maar aldaar bijna onbetaalbaar. Wie schets mijn verbazing dat, bij navraag, deze prachtige planken "gewoon" te verkrijgen zijn bij Foodelicious aan de Rotterdamse Mariniersweg (twitter: @foodeliciousnl). Overigens voor lagere prijzen dan in het Spaanse Andalucia! Dus…. wellicht binnenkort ook @gransjean?
Na een oog te hebben geworpen op het (overigens ook op dat prachtige olijfbomenhout geserveerde) kaasplankje dat links en rechts naast ons wordt geserveerd weten wij het zeker: hier komen wij graag nog eens terug!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten