zondag 19 augustus 2012

LAMBRUSCO WORDT WEER HIP!

Verrassing
Op een dag stapt Jeroen, accountmanager van een van mijn wijnleveranciers, de winkel binnen. Hij wil mij iets laten proeven. Iets verrassends. Iets wat zij zojuist hebben toegevoegd aan hun assortiment. Iets waar ik zeker interesse in zal hebben. Altijd in voor nieuwe, spannende producten kijk ik met belangstelling naar wat hij uit zijn koelbox haalt. Mijn teleurstelling is groot: Lambrusco! Is dat niet dat rode mousserende supermarktdrankje dat wij in de jaren 70-80 kochten voor onze tiener- en studentenfeestjes? Lekker zoet, makkelijk en goedkoop? Eerst maar eens proeven voordat je oordeelt, is het advies van Jeroen.

Medici Ermete, Reggiano
De wijnen die Jeroen meebrengt zijn alle van "Medici Ermete" uit Reggiano in de regio Emilio Romagna. Nadat eind negentiende eeuw Remigio Ermete zijn wijnkelder opzette staat nu de vierde generatie aan het roer. Inmiddels zijn er veel veranderingen in het familiebedrijf doorgevoerd met als enige doel: een prachtige Lambrusco maken! De wijnstokken worden dichter op elkaar geplant, de druiven worden zorgvuldig geselecteerd, in de kelder is geïnvesteerd in de nieuwste vinificatiemachines en, wellicht het belangrijkst, er wordt gewerkt met alle aandacht voor de natuur en het milieu.

Emilio Romagna
Emilio Romagna is, naast Lambrusco,  bekend om zijn rijke pasta's, heerlijke Parmaham, Culatello, Salami's,  Parmesan Reggianokaas en de enige echte Balsamico di Modena. De keuken is betrekkelijk eenvoudig, boers, met vooral eerlijke smaken en ingrediënten maar ook rijk en vet. Met name door dat laatste zou een frisse, gekoelde Lambrusco prima combineren met de gerechten van die streek. Wij zijn benieuwd.

De proeverij
De eerste wijn die we proeven, "Frizzantino Dolce", is makkelijk en zoetig. Mwah, is mijn reactie.
Maar bij het proeven van de tweede wijn, "Reggiano Lambrusco DOC" veer ik op: die is lekker! Gemaakt van de druiven Lambrusco Salamino en Lambrusco Marani. "Rosso dolce" staat er op het etiket, dus ietwat zoet, maar hij heeft lekker frisse zuren waardoor hij levendig en prettig overkomt. Met een alcoholgehalte van slechts 8,5% is hij lekker dorstlessend en goed doordrinkbaar. Om van te genieten op vele momenten van de dag: goed gekoeld als aperitief, bij antipasta of lichte pastagerechten, bij een dessert van vers fruit, ijs, of, spannender: een mooi stukje Parmesan Reggiano! We nemen de proef op de som (wij hebben tenslotte prachtige Parmesan Reggiano op de plank liggen) en wat blijkt: een ideale combinatie!

De topcuvees
Tot slot proeven wij twee top-Lambrusco's. De "Reggiano Lambrusco Secco" is, zoals de naam al doet vermoeden, droger. Met lekker veel rood fruit en zachte tannines verrast ook deze wijn. Net als de voorgaande Lambrusco is hij breed inzetbaar, maar op zijn best bij antipasta en pastagerechten met een wat rijkere saus.
De laatste die wij proeven, de "Concerto" Vendemmia 2011 Reggiano Lambrusco DOC, gemaakt van 100% Lambrusco Salamino van het eigen domein, is fantastisch! Niet voor niets won Medici al vele prijzen met deze wijn. Donkerrood van kleur, bijna paars. Naast rood veel donker fruit in deze wijn die een alcoholgehalte heeft van 11,5%. De smaak blijft lang hangen en de wijn heeft een heerlijk frisse afdronk. Bij Culatello, Parmaham, rijke romige pastasauzen, gegrild vlees: wow! Wij gaan het allemaal proberen!

Geen twijfel: LAMBRUSCO WORDT WEER HIP!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten