maandag 17 september 2012

REMEKER en JERSEY KALFSVLEES

DE GROOTE VOORT
Op een mooie zaterdag bezoeken wij de kaasboerderij van Irene en Jan Dirk van de Voort. Reeds lang proberen wij de heerlijke kaas die zij daar maken in ons assortiment op te nemen en nu lijkt het er eindelijk van te komen. We rijden het terrein op van hun boerderij "De Groote Voort" in Lunteren en daar blijken wij niet de enigen te zijn: vandaag is hun jaarlijkse open dag. We treffen het, want naast de Remekerkazen kunnen we nu ook proeven van bijzonder kalfsvlees en mooie wijnen. Maar daarover later meer.

REMEKER
De naam "Remeker" is de oude veldnaam van één van de acht weilanden die bij de boerderij horen. Van  de Remeker-website (www.remeker.nl)  heb ik geleerd dat een “reem” is een weiland is, en “eker”eik  betekent, dus de weilanden zijn  omzoomd met eiken. Een rij eiken vormt een houtwal. Deze houtwallen  zijn kenmerkend voor het landschap in de Gelderse Vallei.

JERSEY KOEIEN
Bij aankomst zien wij de meeste  Jerseykoeien lekker buiten rondlopen.  Met hun bruine grote ogen kijken ze ons nieuwsgierig aan. Ze ogen tevreden. Dat kan ook niet anders, want Irene en Jan Dirk zorgen goed voor ze. Jan Dirk vertelt dat dit ras, Jersey dus, een uitermate geschikt ras is voor de biologische landbouw met name omdat het een ras is dat weinig nodig heeft maar toch veel melk geeft.  Wat ons direct opvalt is dat alle koeien, in tegenstelling tot wat wij op veel andere boerderijen zien, hun horens nog hebben. Jan Dirk legt uit waarom die horens zo belangrijk zijn: ze blijken  een opslagplaats voor mineralen!

DE GROND ALS BASIS
Jan Dirk neemt ons mee naar het kaaspakhuis. Tussen de vele stellingen met Remekerkazen  steekt hij enthousiast van wal. De basis is de bodem, de grond. Dat is waar de koeien leven en waar ze hun voedsel vinden. We zien daarom in het weiland naast gras veel klaver. Klaver is in de biologische landbouw heel belangrijk omdat het stikstof binnenhaalt en daarmee eiwitten. Dat maakt onnatuurlijke bemesting overbodig.  Maar naast klaver groeien er nog veel meer kruiden. Omdat Jan Dirk geen onnatuurlijke producten en antibiotica etc. wil gebruiken werkt hij regelmatig samen met Hubert, een Duitse "kruidendokter" om te zoeken naar natuurvriendelijke oplossingen voor eventuele problemen.

DE REMEKER KAZEN
Met een armgebaar wijst Jan Dirk trots om zich heen.  We zien kazen met een rode en kazen met een natuurkorst in de stellingen. Om de dag wordt de rauwe melk van de koeien verwerkt  tot kaas.  Naast de biologische opvoeding van de koeien wordt ook bij het kaasmaken volledig biologisch gewerkt. Aanvankelijk begon men met de Olde Remeker, de kaas met de rode glimmende korst. Deze kaas is 18 maanden oud en heeft lekkere kristallen. Let op, waarschuwt Jan Dirk, dit is geen zout, maar dit zijn neergeslagen aminiozuren met calcium. Men gebruikt juist geen extra zout bij de bereiding, zodat de natuurlijke smaak volledig tot zijn recht komt. Omdat het Jan Dirk eigenlijk tegenstond  de kaas, om bewaren en rijping mogelijk te maken, een niet-natuurlijke gecoate korst te moeten geven bleef hij experimenteren en op een dag: eureka!
"Ghee" heet het goedje waarmee de kazen Remeker Puur en, sinds kort, Remeker Pril tijdens de rijping  worden ingesmeerd. Dit is een natuurlijk vet (weiboter) dat boven komt drijven bij de bereiding van de Remeker kazen. Op deze manier ontstaat een heerlijke kaas met een natuurlijke, eetbare korst. De Ghee verkoopt men overigens ook in potjes. Een (h)eerlijk biologisch natuurproduct om mee te bakken en braden.

DE NATUURLIJKE KETEN
Voordat we de kazen mogen proeven benadrukt Jan Dirk nogmaals het belang van de natuurlijke keten: de bodem, het gras, de koe, de melk en uiteindelijk: de kaas.  Al je die keten  gezond start en natuurlijk werkt hoef je niet in te grijpen met onnatuurlijke middelen en doet de natuur zijn eigen werk. Als er al iets fout dreigt te gaan gaat men op zoek naar hoe dat is ontstaan en hoe dat op een natuurlijke wijze opgelost kan worden. "Kruidendokter"Hubert blijkt daarin een goede raadgever.

DE PROEVERIJ
Buiten genieten we, begeleid door een glas wijn van de "Amsterdamse  Wijnmeisjes"  van een proeverij van de Olde Remeker, en de Remeker Puur. De Pril is nog te pril om te worden aangesneden, maar dat gaat gelukkig niet lang duren. De" Olde" is heerlijk gerijpt , ruim 18 maanden, met duidelijk de eerder genoemde calciumkorreltjes proefbaar. De "Puur" is iets minder lang gerijpt, 8-9 maanden en daardoor iets smeuïger. De geur, de smaak, de structuur en nasmaak: beide prachtige kazen! Wij zijn benieuwd naar de "Pril"!

JACOB BEEKER
We lopen nog wat rond over het erf, slaan wat "vergeten groenten" in en vragen ons af wat de rij mensen betekent waar wij ineens op stuiten. Als we onze neus in de lucht steken begrijpen we het. Hier wordt heerlijk vlees geroosterd! We raken in gesprek met Jacob Beeker. Hij vertelt over zijn samenwerking met Jan Dirk en Irene.

JERSEY KALFSVLEES
Jaarlijks worden er tientallen kalfjes geboren op de kaasboerderij. Vaak meer dan de helft zijn dat stiertjes waar het melkveebedrijf dus niets aan heeft. Een of twee stiertjes zijn voldoende om de kudde koeien op peil te houden. Omdat de Jersey koeien, en dus ook de kalfjes, klein zijn en niet veel vlees op hun botten hebben zijn ze niet aantrekkelijk voor de vleesindustrie. Tot verdriet van Irene moesten de stiertjes uiteindelijk zelfs worden afgedankt aan de destructie. Omdat Jacob zag hoe goed en natuurlijk hier met de dieren wordt omgegaan en hoe goed het vlees dus ook zou moeten zijn besloot hij enkele stiertjes op te kopen, korte tijd op te voeden en daarna het vlees te verwerken. Dat bleek een doorslaand succes. Het vlees verkoopt hij via www.jerseyvleesbestellen.nl en inmiddels is, o.a. bij ons in de Bankastraat, ook een heerlijke ambachtelijke kalfspaté te koop van deze boerderij.
Op http://youtu.be/0t4rDcSEFLA een aandoenlijk filmpje over dit prachtige initiatief van Jacob.

REMEKER IS EEN FEIT!
Met een tas vol diepvriesvlees van Jacob Beeker (Lunteren is helaas niet naast de deur) en "vergeten groenten" voor thuis  en een auto vol Remeker kazen en potten Ghee voor in de winkel rijden wij geïnspireerd weer richting Den Haag.  Remeker en Jersey zijn een feit in de Haagse Bankastraat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten