maandag 28 januari 2013

Nieuwjaarsdiner Verenigde Vinologen Nederland

WIJN-SPIJSDINER VVN
Januari is al bijna aan zijn eind gekomen als wij op weg gaan om de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst  van de Verenigde Vinologen Nederland bij te wonen (www.vinologen.net). Dit keer is gekozen voor een wijn-spijsdiner op Landgoed Warnsborn te Arnhem (www.grootwarnsborn.nl).  We zijn blij verrast als wij aankomen. Het landgoed ligt er schitterend bij, mede door de prachtige besneeuwde  bosrijke omgeving. Wij begeven ons naar de Oranjerie, waar wij worden verwelkomt met een heerlijk glas Pommery champagne. We praten wat met oude bekenden en ontmoeten nieuwe vinologen en vinologen-in-opleiding. Leuk dat de VVN steeds weer nieuwe wijnliefhebbers weet aan te trekken.

OVINO en BART
Na een korte toespraak van Migchel Dirksen (secretaris VVN, onze voorzitter Margareth Nederstigt laat zich i.v.m. een zojuist ondergane operatie verontschuldigen) begeven we ons naar de tafels. Ruim 60 vinologen zijn van de partij. Het diner belooft wat! Bij elk van de vier gangen worden twee wijnen geserveerd.  De eerste uitgekozen door Roel Hemming van Ovino (www.ovino.nl) en de tweede door Dolf van Drempt, adviseur bij wijnimporteur Bart (www.wijnimportbart.nl) . Beiden stellen eerst zichzelf en daarna hun wijnen voor.  Omdat de meningen over de te proeven wijnen steeds erg divers zijn noteer ik hieronder slechts mijn eigen bevindingen. Maar, zoals wij ook op de vinologenopleiding leerden: ieder proeft wat hij zelf proeft. En dat is waar.

BLACK ANGUS
Het voorgerecht bestaat uit "ossenworst van Black Angus met gepocheerd kwartelei en oreganomayonaise".
1) Weissburgunder, Weingut Battenfled Spanier 2011, Rheinhessen, Duitsland.
De wijn is heel aromatisch, kruidig en heeft, naast wit en wat tropisch fruit, lekker frisse zuren.
Een spannend glas!
2) Pinot Gris, Wairau River Family Estate 2011, Nieuwe Zeeland.
Deze wijn heeft wat minder neus, een romig en zacht mondgevoel en net als zijn voorganger mooie frisse zuren.
De meningen over welke het best past bij het gerecht zijn verdeeld. Zelf kiezen wij hier voor de Pinot Gris. De romigheid van deze wijn past mooi bij dat van de ossenworst van Black Angus. De wijn voegt zich naar het gerecht, terwijl de eerste wijn, hoewel een prachtig glas, hier teveel vecht om de aandacht.

EEN TWEETAL KRACHTPATSERS
Bij het stukje "gegrilde heilbotfilet, gestoomde venkel en een saus van kreeft" kozen Roel en Dolf achtereenvolgens uit:
3) Corbières Blanc, L'Enclos des Roses, Frankrijk
Deze wijn van Grenache Blanc (deels op hout vergist), aangevuld met wat Macabeu en Muscat heeft een rokerige neus, is rond en zeer aromatisch en heeft frisse zuren, met name in zijn afdronk.
4) Vouvray Sec, Domaine Vigneau-Chevreau 2010,  Frankrijk
Dit is ook een stevige jongen. Frisse aanzet, citrus en een even frisse afdronk.
Bij het gerecht wordt ook een klein gegrild honingtomaatje geserveerd, wat het totaal wat meer zoetheid geeft. Hoewel beide wijnen prachtig zijn vechten zij naar  mijn mening  bij dit gerecht beiden  teveel om de aandacht. Een wat neutralere wijn als een niet-houtgerijpte ietwat kruidige trebbiano zou wellicht een optie zijn?

VELUWE
We zijn tenslotte op de Veluwe, dus het hoofdgerecht bestaat uit "gebraden Veluws hert met daarbij hertenhachee en jus met laurier". 
De wijnen:
5) Zweigelt Reserve 2009, Anton Bauer, Wagram, Oostenrijk.
Deze wijn, die 6 maanden hout heeft gehad, heeft niet veel neus, maar in de mond wordt dat goedgemaakt met heerlijk veel fruit, frisheid en jammigheid.
6) Bodegas Sierra Salinas 2007, Alicante Puerto, Salinas, Spanje.
Ook deze wijn heeft rood fruit in de mond, maar daarnaast veel kruidigheid, laurier en is wat stroever in de mond dan zijn voorganger. De afdronk is mooi kruidig en heeft een duidelijk pepertje. Als ik lees wat het gerecht behelst kies ik direct voor de tweede wijn. Laurier, kruidigheid… Maar op ons bord worden tevens een flinke hoeveelheid puree van pastinaak met wat kleine, stevige spruitjes geserveerd. Door de zoetheid hiervan is voor ons bij het totale gerecht de eerste wijn de winnaar.

EEN SPANNENDE FINALE
Bij het nagerecht dat bestaat uit een "taartje van pure chocolade, sorbet van bloedsinaasappel en karamel" worden geserveerd:
1) Madeira Malvasia 5 years Reserve, Barbeito, Portugal
Deze wijn is karamelkleurig en heeft ook karamel in de neus. Daarnaast, zoals je verwacht van Madeira, wat oxidatieve tonen. Echter de wijn heeft een mooie frisheid en zuurgraad.
2) PX Sherry, Romate, Spanje
Dolf vertelt dat hij de wijn keer op keer voorgeproefd had om ervoor te zorgen dat hij op de juiste temperatuur wordt geserveerd. En dat is hem zeker gelukt. Door de sherry ietsje gekoeld te serveren is hij niet log en zwaar maar lekker fris en mooi zoet. Met uiteraard de intense geur en smaak van rozijnen en andere zuidvruchten.
Dit is een moeilijke keuze. Bij de chocolade verwacht je traditioneel dat de PX het best past. Maar in de combinatie met de sorbet van sinaasappel doet de Madeira het, door zijn zoetheid gecombineerd met zijn zuren,  bijzonder goed. Als ik stiekem de Madeira solitair proef met het chocoladetaartje ben ik overtuigd. Dit is hem voor mij.
En stiekem ben ik ook blij: dat ik die gewoon in mijn winkel verkoop!

Na een welverdiend applaus voor de keuken en koffie met friandises nemen wij afscheid van onze tafelgenoten en bedanken wij de organisatie in de naam van Lieske Vos. Het was weer een mooie, leerzame avond en voortreffelijk geregeld!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten