woensdag 9 januari 2013

Champagne en kaas

Op "Wine Professional 2013", een traditioneel door The Wine and Food Association (www.thewinesite.nl)  in januari te houden wijn- en foodevenement, nemen wij deel aan een spannende proeverij: "Champagne en kaas".  Zelf vind ik dit altijd een lastige. Zoveel bubbels, zoveel kaas, zoveel smaken. René Koelman van Bourgondisch Lifestyle (www.bourgondischlifestyle.nl) gaat de uitdaging aan.DE KAASJES
Op een leistenen plankje krijgen wij geserveerd:  St. Domnin de Provence (een Provencaals geitenkaasje), Dzorette (een wat rulle Zwitserse koemelkse kaas in dennennaalden gerijpt), Veerse oude schapenkaas, Epoisses en Blu di Bufala (een blauwe kaas van, de naam zegt het al, buffelmelk).


DE WIJNEN
Niet alleen champagne krijgen wij ingeschonken, maar ook andere mousserende wijnen. Achtereenvolgens zijn dat: 
DO Rueda Espumoso "Carraviñas Brut" Felix Lorenzo Cachazo, Castilla y Leon, Spanje
Bamberger Riesling Winzersekt brut 2008, Duitsland
Cascina San Pietro Franciacorta extra brut Middelsimato 2007, Italië
Ridgeview, Sparkling Bloomsbury, Engeland
Gosset Grande Réserve, Champagne, Frankrijk
Kortom: een interessant rijtje!

DE WIJNEN GEPROEFD
Allereerst proeven wij de wijnen. Veel tijd krijgen wij daar niet voor dus slechts korte proefnotities worden gemaakt. De wijnen zijn alle vijf heel verschillend. De eerste vol, met rijpe, wat nootachtige tonen. De tweede licht en fris met voornamelijk citrus waar wij bij de derde meer frisse appel proeven. De Ridgeview vinden wij een lastige. De smaak wat meer eendimensionaal. De Gosset, gekaraffeerd in een bijzonder model karaf, is naast rijp ook fris, en zeer complex.


DE COMBINATIES
Er wordt ons aangeraden heel kleine stukjes kaas te proeven om ze bij alle mousserende wijnen te kunnen proeven. Heen en terug. Het blijkt lastig. De zuren en bubbels vechten om de macht met de kaasjes. Uiteindelijk zijn we het er toch redelijk over eens. De Gosset gaat, naast de Epoisses, ook goed met de Veerse oude schapenkaas. De St. Domnin de Provence lonkt naar de DO Rueda en de Riesling past verrassend goed bij de Blu di Bufala. Voor het overige kunnen wij geen goede match vinden.
Het was een leuke en verrassende proeverij en voor mij weer stof tot nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten